Måltidsbiträde

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket

Det finns två varianter av Måltidsbiträdeutbildningen, en som är 20 veckor lång och en som är 30 veckor lång med Språkstöd. Utbildningarna vänder sig till dig som vill arbeta som måltidsbiträde inom restaurang och storkök. Du lär dig grunderna inom hygien, livsmedel, näringslära, miljö och lokalvård. Du som har gått denna utbildning har goda möjligheter på arbetsmarknaden. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom branschen.

Måltidsbiträde

– Heltid 20 veckor

Utbildningen består av lärarledd undervisning men också av praktiskt arbete i vår egen restaurang samt praktik/APL (Arbetsplatsförlagt lärande). Utbildningen inleds med en kartläggning av kompetens och en orientering kring vilka möjligheter till anställning som finns efter avslutad utbildning.

Kurslängd

20 veckor

Innehåll kurspaket

  • Studieplanering, 50 p
  • Yrkesorientering (Hygien, livsmedel, miljö, lokalvård) 100 p
  • Matlagning 1, 100 p
  • Matlagning 2, 200 p
  • Service och bemötande – delkurs, 50 p

Övrigt

  • Under alla kurser kan du få extra stöd i svenska.
  • Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer.
  • Övrigt arbetsmaterial ca 1400 kr.

Ansökningsperiod

 

Kursstart

 

Förkunskapskrav

För att gå utbildningen behöver du ha godkänt betyg i svenska motsvarande Sfi kurs C.

Ansökan

Du får ett brev och/eller mail om du blivit antagen. Du kallas då till ett obligatoriskt informationsmöte följt av ett samtal med en yrkeslärare inom området. Mötet hålls i Studiums lokaler på Skånegatan 20 i Göteborg. Mer information får du i brevet. Observera att det bara är du som sökt utbildningen och fått en kallelse till informationsmötet som ska komma.

Kontakt

Telefon: 031-367 02 66
E-post: info.skanegatan@educ.goteborg.se

 

Måltidsbiträde
– med språkstöd

– Heltid 30 veckor

Utbildningen är avsedd för dig som Iäser, har läst SFI eller har motsvarande kunskaper i svenska och vill kombinera svenskstudier med en yrkesutbildning.

Utbildningens innehåll

Du kommer att läsa de gymnasiekurser som tillhör måltidsbiträde samtidigt som du läser svenska på antingen Sfi nivå och/eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. På denna utbildning har du en yrkeslärare som är ansvarig för yrksesämneskurserna och som jobbar nära i hop med en svensklärare.

Du får grundläggande kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel, samt miljö- och lokalvård. Du får lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Måltiden är en viktig del i människors liv. Det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse, ung som gammal. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. Undervisningen leds av våra yrkeskunniga och erfarna lärare.

Skolan har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen och du genomför de arbetsplatsförlagda delarna på lunchrestauranger, restauranger på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan och förskolan.

Utbildningen ger behörighet att söka vidare till Kock Storkök komplettering (påbyggnad) 550-650p

Kurslängd

30 veckor.

Ansökningsperiod

24 april – 21 maj 2018

Kursstart

27 augusti 2018

Ansökan

Direkt till ansökan (öppnas i ett nytt fönster).

Kontakt

Telefon: 031-367 02 66
E-post: info.skanegatan@educ.goteborg.se